KERTEMINDEDAGE 2014

Højskole i Kerteminde. Foredrag, koncerter, debatter, bogsamtaler og cafémøder.

Alle er velkomne til at deltage med frit valg mellem de mange tilbud.

PROGRAM

Torsdag den 2.10. kl. 17-20

Titel: Spisning og bogsamtale

Sted: Kerteminde Sognegård, Præstegade 4, 5300 Kerteminde

Emne: “Hamsun” af Per Olov Enquist, en filmbog om Marie og Knut Hamsun.

Oplægsholder: Betina Noer Rasmussen.

Manchet: En nobelpristager i litteratur bliver landsforræder. Den højtagtede bliver den dybt foragtede. Den unge norske stat fik sin grundlov i 1814, men først sin selvstændighed næsten 100 år senere. Uden adelslægter har det betydet meget for Norge med mennesker der har skabt betydning gennem gerninger fremfor arv. Hvordan rammer det landet, personen, familien, når menneskers handlinger bliver katastrofalt forkerte. Per Olov Enquist beskriver dette, og sognepræst Betina Noer Rasmussen fortæller om bogen og tankerne.

Bogen kan ikke længere købes, men den kan lånes på biblioteket.

Spisning: Mad ved surprise (middag kl. 18.30).

Pris: Deltagerpris 100 kr.

Tilmelding: senest 29. september 2014 på Kerteminde Kirkekontor

Mail: kerteminde.sogn@km.dk tlf. 6532 2389

____________________________________________

Fredag den 3. 10. kl. 16.00-18.00

Titel: Europa efter 1914

Sted: Byrådssalen, Kerteminde Bibliotek, Langegade 13-15, Kerteminde

Oplægsholder: Professor Uffe Østergaard

Manchet: Uffe Østergård er professor i europæisk og dansk historie ved CBS, Copenhagen Business School og kendt i mediebilledet som en skarp analytiker. Han beskriver årstallet 1914 som det 20. århundredes urkatastrofe, der skabte moderniteten, nationalstaterne, den globale verden og det nye Danmark som resultat af tabet af Norge i 1814, den tabte krig i 1864 og første verdenskrig i 1914.

Pris: entre 60 kr

_____________________________________________

Fredag den 3.10. kl. 19.30 – 21.00

Titel: Ole Bartholin Kiilerich spiller Frederic Rzewski.

Koncert for soloklaver ”THE PEOPLE UNITED WILL NEVER BE DEFEATED!”.

Sted: Samlingsstuen, Andresens Købmandsgård 4, 5300 Kerteminde

Manchet:I 1975 skrev den amerikanske komponist Frederic Rzewski det kultagtige værk. Det består af 36 variationer for soloklaver over melodien ”El Pueblo Unido Jamas Sera Vencido” og betragtes som et hovedværk inden for amerikansk musikhistorie og moderne klavermusik. Værket handler om hændelserne under Pinochets militærkup i Chile i 1973 og bliver af mange opfattet som det sværeste klaverværk fra det 20. århundrede. Musikken appellerer i høj grad til et bredt publikum i kraft af sin virtuositet, Sergio Ortegas sangbare melodi og de mange voldsomme kontraster.

Ole Bartholin Kiilerich er en alsidig musiker, improvisator, performer og pianist. Hans første solo-CD, en indspilning af Frederic Rzewskis værk, udkom i januar 2013 på det anerkendte amerikanske pladeselskab Bridge Records og er blevet mødt med stormende begejstring af anmeldere i USA. Debuterede fra solistklassen ved Det Fynske Musikkonservatorium i 2009 og har senest studeret i New York og Boston.

Pris: entre 125 kr.

_____________________________________________

Lørdag den 4.10. Kl. 10-12.00:

Titel: Retfærdig krig, hemmelig krig og krig mod terrorisme

Sted: Byrådssalen, Kerteminde Bibliotek, Langegade 13-15, Kerteminde

Oplægsholder: Lars Erslev Andersen

Manchet: Med Første Verdenskrig brød ’Den Europæiske Orden’ sammen, men dens ide om suveræne stater og retfærdig fjende endte med at blive videreført frem til 11. september 2001, hvor USA genintroducerede ideen om den retfærdige krig.

Dermed blev krig moralsk funderet.

Krigen mod terror startede som en krig mod stater (Irak, Afghanistan), men er i dag en hemmelig krig med målrettede drab, støtte til partisangrupper, nye sikkerhedsteknologier og konstant underminiring af den internationale rets forståelse af krig. Det sker på et tidspunkt, hvor oprør hører til dagens orden fra Ukraine til Bahrain, og hvor grænserne i Mellemøsten er under stærkt pres med borgerkrige i Irak, Yemen og Syrien, konflikter i Bahrain, Israel – Palæstina og labil politisk situation i Libanon.

Hvordan ser vor tids krig ud, og hvordan håndteres konflikter af USA og det internationale system?

Pris: Entre 60 kr

___________________________________________

Lørdag den 4.10. Kl. 13.30-15.00:

Titel: Mellem to skolelove – 1814 til 2014

Sted: Byrådssalen, Kerteminde Bibliotek, Langegade 13-15, Kerteminde

Oplægsholder: Cecil Christensen

Manchet: Den første landsdækkende skolelovgivning blev reelt først gennemført i 1814, og den betød for hovedparten af befolkningen indførelse af skoletvang. Når jubilæet i år hyppigt omtales som 200-året for undervisningspligtens indførelse, er der altså tale om en sandhed med modifikationer.

Men udviklingen siden 1814 har også på undervisningens område været et spejl af sin samtid, og undervisningspligtens egentlige indførelse skyldes ikke mindst en begivenhed på Kertemindeegnen.

Forandringer i samfundet har altid påvirket vilkårene for skole og undervisning. Der kan altså tegnes en udviklingsproces fra 1814 til 2014, som perspektiverer skoleloven af 2014 og de vilkår, folkeskoler og frie skoler skal virke under. Cecil Christensen, tidligere friskoleleder og leder af Friskolernes Sekretariat, vil fortælle om folkeskolens og de frie skolers udvikling mellem de to love.

Pris: Entre 60 kr.

__________________________________________

Lørdag den 4.10. 15.00-15.20:

Titel: Kaffe

Sted: Byrådssalen, Kerteminde Bibliotek, Langegade 13-15, Kerteminde

Pris: Gratis

____________________________________________

Lørdag den 4.10. 15.20-15.40:

Titel: Sangens Kraft

Sted: Byrådssalen, Kerteminde Bibliotek, Langegade 13-15, Kerteminde

Manchet: Vi synger sange, som støtter menneskers tro på fred, frihed og kærlighed midt i verdens ofte barske virkelighed. Melodierne skaber fællesskaber, som styrker ordene.

Sangtekster af Bob Dylan, Halfdan Rasmussen, Pete Seeger, Erik Clausen, N.F.S. Grundtvig.

Pris: Gratis

_________________________________________

Lørdag den 4.10.15.45-17.00:

Titel: Sofasamtaler

Sted: Byrådssalen, Kerteminde Bibliotek, Langegade 13-15, Kerteminde

Emne: 14 år og konfirmeret og hvad så? Samtale mellem to generationer

Deltagere: Tidl. plejehjemslederJesper Vølund og skoleelev Magnus Noto

Emne: 14. februar og Valentinsdag. Samtale om kærlighed:

Deltagere: Redaktør Rikke Mohr og butiksindehaver Maria Nielsen

Pris: Gratis

____________________________________

 

Manchet for Kertemindedage:

FJORTEN

At tale med store bogstaver er en form med flere signaler. Store bogstaver er kontroversielle, forstyrrende og støjende, og bruges fordi Kertemindedage i år har fokus på kontroverser.

FJORTEN åbner for mærkedage, personlige og i nationers historie. 2014 er jubilæumsår for vigtige begivenheder. Skolereformen, som tidligere blot hed skoleloven, har 1814 og 2014 som mærkedage. Europa undergik en politisk forandring i 1914 med 1. verdenskrig som begyndelsen, men slet ikke som slutningen. Norge fik sin egen grundlov i 1814.

Begivenheder og følelser om nationalstater har præget vores hverdag siden. Nationsbegrebet kalder på stærke følelser og stridigheder. Naboer er blevet fjender. Selv fredselskende mennesker har mere eller mindre bevidst været involveret i krige og opgør i en historisk periode, der både har budt på verdenskrige, terrorkrige og meget lange fredsperioder. Gennem foredrag, litteratur og samtaler vil Kertemindedage belyse de mange dilemmaer, der følger af, at mennesker, der vil det bedste, gør det værste.

Også musikken giver et bud på frihedskampen med et imponerende værk og en helt unik koncertoplevelse. Sangen El Pueblo Unido kender mange, når de hører den, oplevelsen får en ekstra dimension i en sjælden koncert.

Kertemindedage 2014 arrangeres i fællesskab af

Kerteminde-Drigstrup Menighedsråd og Kerteminde Biblioteks Venner.

www.kertemindedrigstrupkirker.dk

www.kertbibvenner.dk